Portal Miasta Orzesze

Jadłospis

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

 

29.05.2023

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml)

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) pasta z sersa żółtego, jajka, rzodkiewki (15g) lub serem żółtym(10g)

i pomidorem(10g).

Herbata miętowo-cytrynowa (200ml).

II śniadanie: rodzynki

Alergeny: 1,7,15

Krupnik z kalafiorem i wkładką mięsną (250ml),

Naleśniki na słodko z białym serem(180g)

Jabłko

Kompot wieloowocowy (200ml)

Alergeny: 1,3,7,9

 

Koktajl truskawkowy na maślance(200ml),

biszkopt

Alergeny: 1,7

 

WTOREK

 

30.05.2023

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g)) z masłem(5g), pastą z jajka, szynki i sera żółtego (15g) lub

serem żółtym (10g) i rzodkiewką(10g), pomidor (15g).

Kakao(200ml).

II śniadanie: żurawina suszona

Alergeny: 1,7

Kremowa zupa z białej fasoli na wywarze drobiowym zabielana śmietaną(250ml),

Pulpety drobiowe w sosie koperkowym (80g), kasza kus-kus (120g), buraczki z jabłkiem (100g).

Kompot wieloowocowy (200ml)

Alergeny: 1,7,9

 

Jabłecznik (80g)

 

Alergeny: 1,7

 

ŚRODA

 

31.05.2023

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z szynką(10g), żółtym serem gouda(10g), ogórkiem zielonym(10g) i pomidorem(10g), kiełki.

Kakao (200ml).

II śniadanie: Pestki dyni

Alergeny: 1,7

Kremowa zupa z zielonego groszku z grzankami na wywarze drobiowym zabielana śmietaną(250ml),

Łazanki z kiełbaską i pieczarkami(180g)

Morele suszone

Kompot wieloowocowy (200ml)

Alergeny: 1,7,9

 

Ciasteczka francuskie z marmoladą (80g)

Kawa zbożowa na mleku(200ml),

 

Alergeny: 1,7

 

CZWARTEK

 

01.06.2023

 

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), szynką (10g) żółtym serem(10g), ogórkiem kiszonym(10g)

i rzodkiewką(5g)

Kawa zbożowa na mleku(200ml).

II śniadanie: marchewka do chrupania

Alergeny: 1,7

Zupa koperkowa z kaszą manną na wywarze drobiowym zabielana śmietaną(250ml)

potrawka z kurczaka z ryżem w sosie pomidorowo- paprykowym (180g), surówka z kapusty pekińskiej z jarmużem i gruszką(100g)

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

Alergeny: 1,7,9

 

Mus brzoskwiniowy(80g)

 

Alergeny: 1,7

 

 

PIĄTEK

 

02.06.2023

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml) Kanapki z chleba pszennego(25g) z masłem(5g), pastą z ciecierzycy(5g) lub serem żółtym (10g) i pomidorem(10g).

Herbata ziołowa (200ml)

II śniadanie: suszone morele

Alergeny: 1,4,7

Rosół na wywarze drobiowym (250ml),

Filet z dorsza w panierce(80g), ziemniaki puree(120g), mizeria(100g).

 

Kompot wieloowocowy(200ml)

Alergeny: 1,3,4,9

Budyń waniliowy(80g)

mleko z miodem(200ml)

Alergeny: 1,3,7

 

 

Napoje dosładzane miodem.

Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.

Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy

Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.