JADŁOSPIS TYGODNIOWY
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK
29.05.2023 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml) Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) pasta z sersa żółtego, jajka, rzodkiewki (15g) lub serem żółtym(10g) i pomidorem(10g). Herbata miętowo-cytrynowa (200ml). II śniadanie: rodzynki Alergeny: 1,7,15 |
Krupnik z kalafiorem i wkładką mięsną (250ml), Naleśniki na słodko z białym serem(180g) Jabłko Kompot wieloowocowy (200ml) Alergeny: 1,3,7,9 |
Koktajl truskawkowy na maślance(200ml), biszkopt Alergeny: 1,7 |
WTOREK
30.05.2023 |
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g)) z masłem(5g), pastą z jajka, szynki i sera żółtego (15g) lub serem żółtym (10g) i rzodkiewką(10g), pomidor (15g). Kakao(200ml). II śniadanie: żurawina suszona Alergeny: 1,7 |
Kremowa zupa z białej fasoli na wywarze drobiowym zabielana śmietaną(250ml), Pulpety drobiowe w sosie koperkowym (80g), kasza kus-kus (120g), buraczki z jabłkiem (100g). Kompot wieloowocowy (200ml) Alergeny: 1,7,9 |
Jabłecznik (80g)
Alergeny: 1,7 |
ŚRODA
31.05.2023 |
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z szynką(10g), żółtym serem gouda(10g), ogórkiem zielonym(10g) i pomidorem(10g), kiełki. Kakao (200ml). II śniadanie: Pestki dyni Alergeny: 1,7 |
Kremowa zupa z zielonego groszku z grzankami na wywarze drobiowym zabielana śmietaną(250ml), Łazanki z kiełbaską i pieczarkami(180g) Morele suszone Kompot wieloowocowy (200ml) Alergeny: 1,7,9 |
Ciasteczka francuskie z marmoladą (80g) Kawa zbożowa na mleku(200ml),
Alergeny: 1,7 |
CZWARTEK
01.06.2023
|
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), szynką (10g) żółtym serem(10g), ogórkiem kiszonym(10g) i rzodkiewką(5g) Kawa zbożowa na mleku(200ml). II śniadanie: marchewka do chrupania Alergeny: 1,7 |
Zupa koperkowa z kaszą manną na wywarze drobiowym zabielana śmietaną(250ml) potrawka z kurczaka z ryżem w sosie pomidorowo- paprykowym (180g), surówka z kapusty pekińskiej z jarmużem i gruszką(100g)
Kompot wieloowocowy (200ml) Alergeny: 1,7,9 |
Mus brzoskwiniowy(80g)
Alergeny: 1,7
|
PIĄTEK
02.06.2023 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml) Kanapki z chleba pszennego(25g) z masłem(5g), pastą z ciecierzycy(5g) lub serem żółtym (10g) i pomidorem(10g). Herbata ziołowa (200ml) II śniadanie: suszone morele Alergeny: 1,4,7 |
Rosół na wywarze drobiowym (250ml), Filet z dorsza w panierce(80g), ziemniaki puree(120g), mizeria(100g).
Kompot wieloowocowy(200ml) Alergeny: 1,3,4,9 |
Budyń waniliowy(80g) mleko z miodem(200ml) Alergeny: 1,3,7 |
Napoje dosładzane miodem.
Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.
Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy
Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.