JADŁOSPIS TYGODNIOWY
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK
24.06.2024
DYŻUR |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml) Kanapki z chleba pszennego (25g) z masłem (5g) pastą ze szpinaku (15g) lub serem żółtym(10g) i pomidorem (10g), ogórkiem zielonym (10g). Herbata miętowo-cytrynowa (200ml). II śniadanie: jabłko Alergeny: 1,7,15 |
Zupa krupnik z kalafiora na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml) Puszyste racuszki z sosem malinowym(100g)
Kompot wieloowocowy (200ml) Alergeny: 1,3,7,9 |
Babka murzynek (80g) mleko (200ml) Alergeny: 1,3,7 |
WTOREK
25.06.2024
DYŻUR |
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), pastą z pora, rzodkiewki i sera żółtego (15g) lub serem żółtym (10g) i pomidorem (10g), papryka (10g). Kakao (200ml). II śniadanie: truskawki Alergeny: 1,7 |
Zupa rosół z makaronem na wywarze wołowo-drobiowym (250ml) Pieczeń wieprzowa (80g), kasza pęczak (120g), surówka z marchewki i pomarańczy (100g) Kompot wieloowocowy (200ml) Alergeny: 1,7,9 |
Lody (80g) – wyrób własny
Alergeny: 7 |
ŚRODA
26.06.2024
DYŻUR |
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z szynką (10g), żółtym serem (10g), ogórkiem zielonym (10g) i pomidorem (10g). Kawa zbożowa (200ml). II śniadanie: kiwi Alergeny: 1,7 |
Zupa pomidorowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną(250ml), Zapiekanka brokułowa z mięsem drobiowym i makaronem (180g), Kompot wieloowocowy (200ml) Alergeny: 1,7,9 |
Budyń waniliowy (80g) ciasteczko owsiane. Alergeny: 1,7 |
CZWARTEK
27.06.2024
DYŻUR |
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), z szynką (10g) żółtym serem (10g), pomidor (10g) i rzodkiewką (10g) Kawa zbożowa (200ml). II śniadanie: jabłko Alergeny: 1,7 |
Kremowa zupa z białej fasoli na wywarze drobiowym zabielana śmietaną(250ml), Potrawka z ryżem i warzywami (180g)
Kompot wieloowocowy (200ml) Alergeny: 1,7,9 |
Ciasteczka owsiane z owocami (80g) mleko z miodem (200ml) Alergeny: 1,7 |
PIĄTEK
28.06.2024
DYŻUR |
Zupa mleczna z makaronem(200ml), kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), jajko gotowane (15g) lub serem żółtym (10g) rzodkiewka (10g), ogórek zielony (10g). Herbata cytrynowa (200ml) II śniadanie: lemoniada cytrynowa Alergeny: 1,4,7 |
Zupa brokułowa z kaszą na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml) Spaghetti rybne w sosie pomidorowym z makaronem (180g) Kompot wieloowocowy (200ml) Alergeny: 1,3,4,9 |
Koktajl truskawkowy na maślance(200ml),
Alergeny: 1,7 |
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.
Napoje dosładzane miodem.
Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.
Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy
Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.