Portal Miasta Orzesze

Jadłospis

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

 

22.04.2024

 

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml),

rogal maślany (25g) z masłem lub miodem(5g),ser żółty (10g), ogórek zielony (10g), papryka (10g) i rzodkiewka (10g).

Herbata ziołowa (200ml)

II śniadanie: jabłko

Alergeny: 1,3,4,7

Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml)

panierowany kotlet drobiowy (80g), ziemniaki puree (120g),surówka z selera z orzechami (100g)

Kompot wieloowocowy (200ml)

 

Alergeny: 1,3,7,9

 

Koktajl truskawkowy na maślance (200ml)

 

Alergeny: 1,7

 

WTOREK

 

23.04.2024

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z pastą z sera, i jajka (15g) lub serem żółtym gouda (10g), pomidorem (10g) i rzodkiewką (5g).

Kakao (200ml).

II śniadanie: Banan

Alergeny: 1,7

Krupnik z kalafiorem i ziemniakami na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml),

gulasz z mięsa drobiowego (80g), kasza gryczana niepalona (120g),

gotowana biała kapusta (100g).

Kompot wieloowocowy (200ml)

Alergeny: 1,3,4,9

 

Budyń truskawkowy (80g),

 

Alergeny:1,7

 

ŚRODA

 

24.04.2024

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z szynką (10g), żółtym serem gouda(10g), sałatą zieloną(10g), papryka (10 g) i ogórek kiszony (10g)

Kawa zbożowa na mleku (200ml).

II śniadanie: Kiwi

Alergeny: 1,7

Barszcz Ukraiński z ziemniakami na wywarze drobiowym zabielany śmietaną (250ml),

Jajko w sosie koperkowym (80g), ziemniaki puree (120g), mizeria (100g).

Kompot wieloowocowy (200ml)

Alergeny: 1,3,9

 

Muffinki (80g) - wyrób własny

Mleko (200ml)

Alergeny: 1,7

 

CZWARTEK

 

25.04.2024

 

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) żółtym serem gouda(10g), szynką (10g), pomidorem(10g), ogórkiem zielonym (10g), sałata zielona .

Mleko z miodem (200ml).

II śniadanie: Marchew do chrupania

Alergeny: 1,7

Kremowa zupa fasolowa z grzankami na wywarze drobiowym, zabielana śmietaną (250ml),

potrawka z kurczaka w sosie paprykowo- pomidorowym (80g), ryż paraboliczny (120g), surówka z kapusty białej z koperkiem (100g)

Kompot wieloowocowy (200ml).

Alergeny: 1,9

 

Galaretka z owocami (80g),

 

 

Alergeny: 1, 7

 

PIĄTEK

 

26.04.2024

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml),

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) jajko gotowane (15g) lub serem żółtym gouda(10g) i rzodkiewką(5g).

Herbata z cytryną (200ml)

II śniadanie: Ananas

Alergeny: 1,3,4,7

Zupa ogórkowa na wywarze drobiowym, zabielana śmietaną (250ml),

Spaghetti rybne w sosie pomidorowym z makaronem (180g)

Melon

Kompot wieloowocowy(200ml)

 

Alergeny: 1,3,9

Babka piaskowa – wypiek własny (80g)

kawa zbożowa na mleku(200ml).

 

 

Alergeny: 1,3,7

 

Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.

 

Napoje dosładzane miodem.

Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.

Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy

Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.