JADŁOSPIS TYGODNIOWY
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK
03.02.2025 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml), pieczywo pszenne (25g) z masłem (5g), pastą ze szpinaku (15g) lub serem żółtym (10g), ogórkiem zielony (10g) i pomidor (10g). Herbata cytrynowa (200ml). II śniadanie: żurawina suszona Alergeny: 1,7,15 |
Zupa ogórkowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml), Potrawka z kurczaka w sosie warzywnym (80g), ryż paraboliczny (120g), kalafior z masełkiem (100g) Kompot wieloowocowy(200ml) Alergeny: 1,7,9 |
Koktajl truskawkowy na maślance (200 ml)
Alergeny: 1,7 |
WTOREK
04.02.2025 |
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), pastą z tuńczyka (15g) lub serem żółtym (10g), papryką czerwoną (10g) i ogórkiem kiszonym, kiełki. Kawa zbożowa na mleku (200ml). II śniadanie: Banan Alergeny: 1,3,7 |
Kremowa zupa brokułowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml) Spaghetti drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem (180g) Kompot wieloowocowy (200ml)
Alergeny: 1,7,3,9 |
Ciasteczka owsiane z owocami (80g)
Alergeny:1,7 |
ŚRODA
05.02.2025 |
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) z szynką (10g) lub żółtym serem (10g), pomidorem (10g) i rzodkiewką (10g), kiełki. Kakao (200ml). II śniadanie: Mandarynka Alergeny: 1,7,15 |
Zupa grochowa na wywarze drobiowym, zabielana śmietaną (250ml), gulasz drobiowy (80g), kasza gryczana nie palona (120g), surówka z sałaty lodowej, pomidorem, ogórkiem i kukurydzą (100g). Kompot wieloowocowy (200ml) .
Alergeny: 1,3,9 |
Kokosek (ciasto kokosowe) (80g) – wypiek własny
Alergeny: 7,15 |
CZWARTEK
06.02.2025
|
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z szynką (10g) lub żółtym serem (10g), ogórkiem zielonym (10g) i papryką (10g), kiełki. Mleko z miodem (200ml). II śniadanie: Jabłko Alergeny: 1,7 |
Rosół drobiowo- wołowy z makronem (250ml), gulasz węgierski (80g), kasza bulgur (120g) surówka z kapusty niebieskiej (100g) Kompot wieloowocowy (200ml) Alergeny: 1,7,9 |
Ciasteczko z marmoladą (80g) Herbata owocowa (200 ml)
Alergeny: 1, 3, 7, |
PIĄTEK
07.02.2025 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml) Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), pastą z ciecierzycy (15g) lub serem żółtym(10g), pomidorem (10g) i ogórkiem kiszonym (5g). Herbata owocowa(200ml) II śniadanie: pestki dyni Alergeny: 1,3,4,7,15 |
Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze drobiowym zabielany śmietaną (250ml),
ryba w sosie szpinakowym z makaronem (180g) Kompot wieloowocowy(200ml)
Alergeny: 1,7,3,4,9 |
Ptasie mleczko malinowe- wyrób własny (80g)
Alergeny: 1,7 |
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.
Napoje dosładzane miodem.
Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.
Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy
Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.