Portal Miasta Orzesze

Jadłospis

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

 

03.02.2025

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml), pieczywo pszenne (25g) z masłem (5g), pastą ze szpinaku (15g) lub serem żółtym (10g), ogórkiem zielony (10g) i pomidor (10g).

Herbata cytrynowa (200ml).

II śniadanie: żurawina suszona

Alergeny: 1,7,15

Zupa ogórkowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml),

Potrawka z kurczaka w sosie warzywnym (80g), ryż paraboliczny (120g), kalafior z masełkiem (100g)

Kompot wieloowocowy(200ml)

Alergeny: 1,7,9

 

Koktajl truskawkowy na maślance (200 ml)

 

 

Alergeny: 1,7

 

WTOREK

 

04.02.2025

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), pastą z tuńczyka (15g) lub serem żółtym (10g), papryką czerwoną (10g) i ogórkiem kiszonym, kiełki.

Kawa zbożowa na mleku (200ml).

II śniadanie: Banan

Alergeny: 1,3,7

Kremowa zupa brokułowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml)

Spaghetti drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem (180g)

Kompot wieloowocowy (200ml)

 

Alergeny: 1,7,3,9

 

Ciasteczka owsiane z owocami (80g)

 

 

Alergeny:1,7

 

ŚRODA

 

05.02.2025

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) z szynką (10g) lub żółtym serem (10g), pomidorem (10g) i rzodkiewką (10g), kiełki.

Kakao (200ml).

II śniadanie: Mandarynka

Alergeny: 1,7,15

Zupa grochowa na wywarze drobiowym, zabielana śmietaną (250ml),

gulasz drobiowy (80g), kasza gryczana nie palona (120g), surówka z sałaty lodowej, pomidorem, ogórkiem i kukurydzą (100g).

Kompot wieloowocowy (200ml) .

 

Alergeny: 1,3,9

 

 

Kokosek (ciasto kokosowe) (80g) – wypiek własny

 

 

Alergeny: 7,15

 

CZWARTEK

 

06.02.2025

 

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g)

z szynką (10g) lub żółtym serem (10g), ogórkiem zielonym (10g) i papryką (10g), kiełki.

Mleko z miodem (200ml).

II śniadanie: Jabłko

Alergeny: 1,7

Rosół drobiowo- wołowy z makronem

(250ml),

gulasz węgierski (80g), kasza bulgur (120g)

surówka z kapusty niebieskiej (100g)

Kompot wieloowocowy (200ml)

Alergeny: 1,7,9

 

Ciasteczko z marmoladą (80g)

Herbata owocowa (200 ml)

 

 

Alergeny: 1, 3, 7,

 

PIĄTEK

 

07.02.2025

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml)

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), pastą z ciecierzycy (15g) lub serem żółtym(10g), pomidorem (10g) i ogórkiem kiszonym (5g).

Herbata owocowa(200ml)

II śniadanie: pestki dyni

Alergeny: 1,3,4,7,15

Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze drobiowym zabielany śmietaną (250ml),

 

ryba w sosie szpinakowym z makaronem (180g)

Kompot wieloowocowy(200ml)

 

Alergeny: 1,7,3,4,9

 

Ptasie mleczko malinowe- wyrób własny (80g)

 

 

Alergeny: 1,7

 

Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.

 

Napoje dosładzane miodem.

Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.

Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy

Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.