Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Burmistrz Orzesza: CPK to dla nas sprawdzian. Trzeba działać!

Młodzi piłkarze z Orzesza na międzynarodowym turnieju w Hiszpanii

W Sejmie mówiono o piśmie Burmistrza w sprawie CPK

Elektroniczny Urząd

Załatwianie spraw w urzędzie przez internet. Elektroniczne płatności za śmieci, podatki itp.

Jadłospis

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

15.08.2022

 

 

----------------------------------------------------------------

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------

 

 

-----------------------------

WTOREK

16.08.2022

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g),

pastą z tuńczyka i jajka (10g) lub serem żółtym(10g) i rzodkiewką(5g). Kakao (200ml).

II śniadanie: arbuz

Alergeny: 1,7

Zupa kapuśniak z wkładką mięsną na rosole drobiowym zabielana śmietaną(250ml),

makaron wstążki z sosem mięsno rybnym- filet z dorsza (180g).

Kompot wieloowocowy (200ml)

Alergeny: 1,3,4,9

 

Budyń waniliowy(60g), herbata owocowa (200ml)

Alergeny: 1

 

ŚRODA

17.08.2022

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) szynką(10g),żółtym serem(10g), ogórkiem zielonym(10g)

i pomidorem(10g). Kakao(200ml).

II śniadanie: śliwki

Alergeny: 1,7

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml) zapiekanka makaronowa z mięsem drobiowym z kurczaka, brokułami i serem mozzarella(180g), banany.

Kompot wieloowocowy(200ml).

Alergeny: 1,9

 

Ciasteczka z ciasta francuskiego z marmoladą (60g)

Kawa zbożowa (200ml)

Alergeny: 1

 

CZWARTEK

18.08.2022

 

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) szynką(10g),żółtym serem(10g), ogórkiem zielonym(10g),

pomidorem(10g) papryką (10g). Kakao(200ml).

II śniadanie: jabłka

Alergeny: 1,7

Krem z białych warzyw na rosole drobiowym zabielany śmietaną(250ml),

gulasz z mięsa wieprzowego w sosie warzywnym(60g), ziemniaki puree (120g) jabłka.

Kompot wieloowocowy(200ml)

Alergeny: 1,9

 

 

Koktajl truskawkowy(200ml).

Alergeny: 1

 

PIĄTEK

19.08.2022

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z pastą z tuńczyka i jajka(15g) lub serem żółtym(10g) i rzodkiewką(10g). Kawa zbożowa na mleku(200ml)

II śniadanie: gruszki

Alergeny: 1,7

Zupa krupnik z kalafiorem i wkładką mięsną na bulionie drobiowym(250ml),

jajko w sosie koperkowym(60g), ziemniaki puree(120g),

fasolka szparagowa z masłem i czosnkiem (100g)

Kompot wieloowocowy(200ml)

Alergeny: 1,4,9

 

Pizzerinki z ciasta francuskiego(60g),

kawa zbożowa (200ml)

Alergeny: 1

LISTA ALERGENÓW:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne.

5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.

9. Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne.

15. Cytrusy

 

Napoje dosładzane miodem, woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, kumin rzymski, curry, czomber, rozmaryn, imbir suszony.

Banery/Logo