Jadłospis
JADŁOSPIS TYGODNIOWY
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK
21.10.2024 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml). Pieczywo pszenne (25g) z masłem (5g), pastą ze brokuła (10g) lub serem żółtym (10g), ogórkiem zielonym (10g) i pomidorem(10g). Herbata owocowa (200ml). II śniadanie: jabłko Alergeny: 1,7,15 |
Krupnik z kalafiorem i ziemniakami na wywarze drobiowym zabielany śmietaną (250ml), potrawka z kurczaka w sosie warzywnym (80g), kasza pęczak (120g), surówka z selera z orzechami i rodzynkami (100g) Kompot wieloowocowy(200ml) Alergeny: 1,4,7,8,9 |
Babka z makiem- wypiek własny (80g), mleko z miodem (200ml)
Alergeny: 7 |
WTOREK
22.10.2024
|
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), serka philadelphia ze szczypiorkiem (15g) lub serem żółtym (10g), papryką (10g) i rzodkiewką (10g). Kawa zbożowa na mleku (200ml) II śniadanie: gruszka
Alergeny: 1,3,4,7 |
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml), Kotleciki w cieście (80g), ziemniaki puree (120g), surówka z kapusty kiszonej (100g) Kompot wieloowocowy(200ml). Alergeny: 1,3,7,9 |
Koktajl truskawkowy na maślance (200ml)
Alergeny: 1,3,7 |
ŚRODA
23.10.2024 |
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), szynką (10g), lub serem żółtym (10g), pomidorem (10g) i ogórkiem kiszonym (10g), sałata.. Mleko z miodem (200ml), II śniadanie: kiwi Alergeny: 1,7 |
Zupa pieczarkowa z makaronem na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml), Spaghetti Al’ Carbonara w sosie z zielonego groszku (180g)
Kompot wieloowocowy(200ml). Alergeny: 1,3,7,9 |
Budyń waniliowy (80g)
Alergeny: 1,7 |
CZWARTEK
24.10.2024
|
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) serem żółtym (10g), ogórkiem zielonym (10g) i kiełbaski na ciepło z ketchupem (15g) Kakao (200ml). II śniadanie: melon Alergeny: 1,7 |
Kremowa zupa z zielonego groszku na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml) Gulasz z mięsa wieprzowego (80g), kasza bulgur (120g), buraczki z jabłkiem (100g) Kompot wieloowocowy(200ml) Alergeny: 1,7,9 |
Ciasto francuskie z jabłkiem (80g)
kawa zbożowa na mleku (200ml)
Alergeny: 1,7 |
PIĄTEK
25.10.2024
|
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml) Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) jajkiem gotowanym (10g) lub serem żółtym (10g), pomidorem (10g) i rzodkiewką (10g), Herbata cytrynowo- ziołowa (200ml) II śniadanie: arbuz Alergeny: 1,4,7,15 |
Kremowa zupa szpinakowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml) Zapiekana ryba w parmezanie (80g), ziemniaki puree (120g), marchewka z pomarańczą (100g) Kompot wieloowocowy(200ml) Alergeny: 1,3,4,7,9 |
Murzynek- wypiek własny (80g) mleko (200ml)
Alergeny: 1,3,7 |
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.
Napoje dosładzane miodem.
Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.
Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy
Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.