Jadłospis
JADŁOSPIS TYGODNIOWY
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 25.09.2023r
DZIEŃ POMARAŃCZOWY |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml) Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), pastą z dyni(15g), lub serem żółtym(10g), pomidor(10g), papryka(10g). Herbata cytrynowa(200ml) II śniadanie: mandarynka Alergeny: 1,7, 15 |
Zupa marchewkowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml) Spaghetti mięsne w sosie pomidorowym (180g) Kompot wieloowocowy(200ml)
Alergeny: 1,3,7,9 |
Pomarańczowe ptasie mleczko (80g)– wyrób własny
Alergeny: 1,7 |
WTOREK 26.09.2023
|
|
Zupa jarzynowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną(250ml), Klopsy z mięsa wieprzowego (80g), ziemniaki puree (120g), Surówka z białej kapusty z koperkiem (100g) Kompot wieloowocowy(200ml) Alergeny: 1,3,7,9 |
Koktajl bananowy na maślance (200ml)
Alergeny: 7 |
ŚRODA 27.09.2023
|
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), szynka (10g), ser żółty (10g), papryka (10g), ogórek zielony (10g), kiełki. Mleko z miodem (200ml) II śniadanie: marchewka do chrupania Alergeny: 1,7 |
Zupa kremowa z pora na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml), Gulasz z łopatki wieprzowej (80g), Kasza pęczak (120g), surówka z selera z orzechami i rodzynkami (100g) Kompot wieloowocowy(200ml) Alergeny: 1,3,4,7,9 |
Deserek jogurtowy z gorzką czekolada i bananem (80g)
Alergeny: 1,3,7 |
CZWARTEK 28.09.2023
|
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), szynka (10g),serem żółtym(10g), ogórkiem zielonym(10g) i papryką czerwoną(10g). Kakao (200ml). II śniadanie: jabłko Alergeny: 1,7, |
Kremowa zupa z białych warzyw na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml), Jajko w sosie koperkowym (80g), ziemniaki puree (120g), surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i ogórkiem (100g) Kompot wieloowocowy(200ml) Alergeny: 1,3,7,9 |
Babka Zebra (80g), mleko z miodem(200ml) Alergeny: 1,7 |
PIĄTEK 29.09.2023 |
Zupa mleczna z makaronem (200ml) kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), jajko (10g), lub serem żółtym(10g), rzodkiewka(10g), pomidor (10g). Herbata ziołowa(200ml) II śniadanie: lemoniada z sokiem z bzu Alergeny: 1,3,4,7 |
Zupa brokułowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną(250ml), Spaghetti rybne w sosie pomidorowym z makaronem (180g) Kompot wieloowocowy(200ml) Alergeny: 1,3,4,7,9 |
Ciasteczko owsiane z jabłkiem( 80g) – mleko (200ml)
Alergeny: 1,7
|
Napoje dosładzane miodem.
Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.
Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy
Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.