Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Współpraca partnerska między Orzeszem i Wajk w Armenii

W Orzeszu zostanie odtworzony Pomnik Powstańców Śląskich

Elektroniczny Urząd

Załatwianie spraw w urzędzie przez internet. Elektroniczne płatności za śmieci, podatki itp.

Jadłospis

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

 

27.10.2025

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml).

Pieczywo pszenne (25g) z masłem (5g), pastą z brokuła (10g) lub serem żółtym (10g), ogórkiem zielonym (10g) i pomidorem(10g).

Herbata owocowa (200ml).

II śniadanie: jabłko

Alergeny: 1,7

Krupnik z kalafiorem i ziemniakami na wywarze

drobiowym zabielany śmietaną (250ml),

Potrawka z kurczaka w sosie paprykowym (80g), kasza pęczak (120g), surówka z selera z orzechami i rodzynkami (100g)

Kompot wieloowocowy(200ml)

Alergeny: 1,7,8,9

 

Murzynek- wypiek własny

(80g)

mleko (200ml)

 

Alergeny: 1,3,7

 

WTOREK

 

28.10.2025

 

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką (15g) lub serem żółtym (10g), papryką (10g) i rzodkiewką (10g).

Kawa zbożowa na mleku (200ml)

II śniadanie: pestki dyni

Alergeny: 1,7

Zupa pieczarkowa z makaronem na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml),

Makaron świderki z mięsem drobiowym w sosie groszkowym a’la carbonara (180g), jabłko do chrupania (50g)

 

Kompot wieloowocowy(200ml).

 

Alergeny: 1,7,9

 

 

Budyń waniliowy (80g)

 

 

Alergeny: 1,7

 

ŚRODA

 

29.10.2025

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g)

z masłem (5g), szynką (10g), lub serem żółtym (10g),

pomidorem (10g) i ogórkiem kiszonym (10g), sałata..

Kakao (200ml),

II śniadanie: kiwi

Alergeny: 1,7

Zupa dyniowa na bulionie drobiowym zabielana śmietaną (250ml),

Jajko w sosie koperkowym(60g), ziemniaki puree(120g),

fasolka szparagowa z masłem i czosnkiem (100g), marchewka do chrupania (50g),

 

Kompot wieloowocowy(200ml)

 

Alergeny: 1,3,7,9

 

Ciasto francuskie z jabłkiem (80g)

 

mleko (200ml)

 

Alergeny: 1,7

 

CZWARTEK

 

30.10.2025

 

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), szynką (10g), lub serem żółtym (10g), rzodkiewką (5g) i pomidorem(10g).

Kawa zbożowa (200ml).

II śniadanie: gruszka

Alergeny: 1,7

Rosół z makaronem na wywarze drobiowo - wołowym (250ml),

Gulasz z mięsa wieprzowego (80g), kasza bulgur (120g), surówka z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych (100g)

 

Kompot wieloowocowy(200ml)

 

Alergeny: 1,7,9

 

Koktajl truskawkowy na maślance (200ml)

 

Alergeny: 1,7

 

PIĄTEK

 

31.10.2025

 

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml)

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g)

jajkiem gotowanym (10g) lub serem żółtym (10g), pomidorem (10g) i rzodkiewką (10g),

Herbata cytrynowo- ziołowa (200ml)

II śniadanie: banan

Alergeny: 1,3,7,15

Kremowa zupa brokułowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml)

Filecik z miruny (180g), ziemniaki puree (120g), surówka z białej kapusty (100g)

 

Kompot wieloowocowy(200ml)

 

 

Alergeny: 1,3,4,7,9

 

Deserek jogurtowy z owocem i czekoladą deserową (80g)

 

 

Alergeny: 1,7

Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.

 

Napoje dosładzane miodem.

Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.

Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy

Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.

 

Banery/Logo