Jadłospis
Lista alergenów:
Alergen Nr 1 - zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica, orkisz)oraz produkty pochodne
Alergen Nr 2 - skorupiaki i produkty pochodne
Alergen Nr 3 - jaja i produkty pochodne
Alergen Nr 4 - ryby i produkty pochodne
Alergen Nr 5 - orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty pochodne
Alergen Nr 6 - soję i produkty pochodne
Alergen Nr 7 - mleko i produkty pochodne
Alergen Nr 8 - orzechy tj. migdały ,orzechy laskowe, włoskie, nerkowca brazylijskie, pistacjowe i produkty pochodne
Alergen Nr 9 - seler i produkty pochodne
Alergen Nr 10 - nasiona sezamu i produkty pochodne
Alergen Nr 11 - tlenek siarki (IV) i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02,
Alergen Nr 12 - łubin i produkty pochodne
Alergen Nr 13 - mięczaki i produkty pochodne
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.